Mustikkapiirakka murotaikinapohjalla


Toissapäivänä lähdettiin pienelle mustikkaretkelle metsään. Mukavaa ulkoilua ja samalla saa talveksi marjoja pakastimeen. Saaliiksi saatiin muutama litra mustikoita ja miljoona hyttysenpistoa. 


Muu perhe on kovasti toivonut perinteistä mustikkapiirakkaa, mutta mukavuudenhaluisena yleensä teen taikinoita jotka voi sekoittaa ilman vatkainta. Ostin hiljattain uuden sähkövatkaimen ja käyttöohjeessa oli sanottu, että murotaikina tehdään taikinakoukuilla. En ole ikinä näiden leivontavuosien aikana käyttänyt taikinakoukkuja, joten pitihän niitäkin nyt sitten kokeilla. Oikein hyvä pohja tuli eikä tämäkään taikina nyt niin vaivalloinen ole. Ja mikä parasta taikinan ja täytteen voi sekoittaa samassa kulhossa. Ei tule turhaa tiskiä.

Piirakkavuoka oli tälläkertaa 11x35 cm irtopohjavuoka. Näillä ainesmäärillä vuoka tuli ihan piripintaan täyteen. Jogurttitäytteen määrää voisi vähän pienentää tämänkokoiseen vuokaan, mutta jääkaapissa oli turkkilaista jogurttia vanhenemassa juuri tämä määrä.


Mustikkapiirakka

Murotaikinapohja: 

100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta 

Vatkaa pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle sopivan kokoinen leivinpaperi ja voitele reunat. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista 175 asteessa n. 10 minuuttia. Reunojen valahtamisen estämiseksi kannattaa tukea reunat foliolla tai paistaa vaikka painojen kanssa. Sekoita täyte sillä aikaa kun pohja on uunissa.

Täyte:

2,5 dl mustikoita
200 g turkkilaista jogurttia
1 kananmuna
0.5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria 

Sekoita turkkilainen jogurtti, kananmuna ja sokerit kulhossa. Kaada mustikat esipaistetulle pohjalle ja kaada jogurttiseos varovasti mustikoiden päälle. Paista vielä noin 30 minuuttia 175 asteessa. Jos piirakka alkaa ruskettua liikaa, paiston loppupuolella voi laskea uunin lämpötilaa ja laittaa folion piirakan päälle.