Rakastan pullaa ja se on ensimmäisiä asioita, joita olen leiponut. Mummu leipoi joka lauantai pullaa ja lapsena pääsin mukaan pyörittelemään taikinasta pullia. Aluksi oma taikina ei muistuttanut ollenkaan mummun ihania pehmeitä pullia, mutta pikku hiljaa olen päässyt parempiin tuloksiin.
Gluteenittoman pullan leivonta on mielikuvissani niin vaivalloista etten siihen ole monesti ryhtynyt. Taikinan vaivaaminen ja lopputuloksena yleensä kuiva pallo. Ei kovasti innosta.
Laskiaisen lähestyessä aloin miettiä olisiko helpompaa tapaa valmistaa gluteenittomia pullia. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että laskiaispullia voisi kylläkin syödä ympäri vuoden. Kermavaahto, hillo ja pulla on vaan niin ihana yhdistelmä (tykkään siis enenmmän hillosta pullan välissä)!
Päätin kokeilla pullataikinan kohottamista jääkaapissa, koska se toimii sämpylöissäkin hyvin. Ja toden totta sain aivan ihania pullia. Ulkonäkö ei välttämättä ole kovin kaunis, omat pullat ainakin repeilivät uunissa paistonaikana. Sisältä koostumus kuitenkin lähentelee vehnällä leivottuja pullia, pehmeitä ja kuohkeita. Ainakin uunista ottamisen jälkeen. Kannattaa hieman jäähtyneet pullat laittaa tiiviiseen pussiin niin pehmeys säilyy muutaman tunnin ainakin.
2,5 dl maitoa
15 g hiivaa
1 tl psyllium
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl (meri)suolaa
1 tl kardemummaa
1 kananmuna
1 dl Virtasalmen vaalea gluteeniton jauhoseos
6 dl Semper fin mix- jauhoseos
100 g pehmeää voita
Lämmitä maito 37 asteeseen. Liuota hiiva maitoon. Lisää maitoon sokeri, vaniljasokeri, suola, kardemumma ja psyllium koko ajan sekoittaen. Anna psylliumin turvota noin 5 minuuttia.
Vatkaa kananmuna seokseen. Lisää 6 dl jauhoja koko ajan sekoittaen. Sekoita pehmeä voi taikinaan hyvin ja lisää loput jauhot. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Laita kelmu tai kansi kulhon päälle. Anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli.
Kaada taikina jauhotetulle alustalle. Taputtele varovasti tangoksi. Leikkaa paloiksi ja pyörittele palloiksi jauhotetuin käsin. Anna kohota uunipellillä lämpimässä liinan alla vähintään 30 minuuttia.
Voitele kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteisen
uunin keskitasolla n. 10-15 minuuttia. Kannattaa 10 minuutin jälkeen
seurata tarkasti ettei pullat pala.