Vapuksi ajattelin taas valmistaa uunidonitseja. Olen todella huono valmistamaan rasvassa munkkeja, koska palavat aina pinnalta ja sisältä jäävät raaoiksi. Uunidonitsien koostumus ja maku on tietenkin erilainen, kuin rasvassa paistetuissa munkeissa, mutta oikein maistuvia nämäkin.
Tällä kertaa jätin taikinasta maidon kokonaan pois. Olen kokenut hieman haasteelliseksi tehdä täysin vegaanisia leivonnaisia gluteenittomana murenevan koostumuksen vuoksi. Kananmuna kuitenkin hieman sitoo koostumusta ja leivonnaiset pysyvät hyvinkin kasassa.
Käytin jauhoina virtasalmen viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, joka sisältää psylliumia. Taikina siis paksuuntuu muutaman minuutin odottelun jälkeen, joten kannattaa melko nopeasti pursottaa taikina sekoittamisen jälkeen ja antaa vasta vuoassa paksuuntuua. Donitseista tulee näin tasaisempia pinnalta.
2 dl virtasalmen vaalea gluteeniton jauhoseos
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 mm merisuolaa
1 tl vaniljauutetta
1 kananmuna
1 dl vettä
0,5 dl öljyä
Öljyä donitsivuokien kolot. Mittaa kuivat aineet kulhoon.
Sekoita kosteat aineet keskenään omassa astiassa.
Lisää nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina pursotinpussiin.
Pursota taikina vuoan koloihin, noin puoliväliin vuokaa on sopivasti taikinaa.
Anna taikinan turvota noin 5 minuuttia.
Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
Anna jäähtyä hetki.
Sulata 100 grammaa maidotonta suklaata kapeahkossa kulhossa.
Dippaa donitsi suklaaseen ja tarvittaessa lisää suklaata lusikalla paljaisiin kohtiin.
Ripottele päälle maidottomia, gluteenittomia strösseleitä tai muita koristeita (esim. pähkinärouhetta).