Halusin tehdä ennen kesälomaa töihin jonkin kakun. Hieman aiemmin olin tehnyt suklaisen kakun ja halusin nyt jotain muuta makumaailmaa. Mansikka yksinään tuntui vähän tylsältä, joten laitoin täytteeseen kotimaisia tuoreita vadelmia täydentämään makua.
Kakun piti valmistua pohjasta kuorrutteeseen saman illan aikana. Valitsin pohjaksi nopeasti valmistuvan kääretorttupohjan jonka leikkasin vuokaan sopiviksi paloiksi. Myös täytteen piti olla ns. heti valmis eli liivatteella hyydytettävä ei käynyt. Kinuskikissa käyttää vaniljakreemijauhetta monissa täytteissään jämäköittämään koostumusta ja päädyin käyttämään vaniljakastikeaineita samaan tarkoitukseen.
Kuorrutukseen halusin käyttää paremman säilyvyyden kannalta jotain muuta kuin kermaa. Annin uunissa- blogista löytyi sveitsiläinen marenkivoikreemi. Tein ohjeesta puolikkaan annoksen joka riitti hyvin tähän kakkuun. Makuaineena käytin mansikka-aromia ja väriksi veitsenkärjellinen punaista pastaväriä.
Kakun kokosin 16 cm kakkuvuokaan. Täytetty pohja ehti olla noin tunnin jääkaapissa ennen kuorruttamista eikä ehtinyt kunnolla jämäköityä. Kuorrutettaessa pohjat lähti liikkumaan ja täyte pullisteli ulos. Kakun ulkonäkö hieman kärsi tästä episodista. Kuorrutus olisi ollut tasaisempi levittää jos kakku olisi saanut vetäytyä rauhassa. Seuraavana päivänä kakkulevyt olivat ehtineet kostua kokonaan. Paksummat kakkulevyt olisivat voineet toimia paremmin näin kostean täytteen kanssa. Ehkäpä neljän munan kakkupohja seuraavalla kerralla. Maku oli kuitenkin hyvä.
Kakkupohja:
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhot siivilän läpi varovasti sekoittaen tasaiseksi. Kaada leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 225 asteessa 6-8 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille jäähtymään.
Täyte:
2 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
300 g mansikoita ja vadelmia
2 rkl sokeria
40 g vaniljakastikeaineksia
Soseuta ja paseeraa marjat siivilän läpi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kerman joukkoon maitorahka, marjasose ja sokeri. Lisää vaniljakastikeaineksia vähitellen koko ajan sekoittaen. Kiinteämpään koostumukseen tarvitsee vähän enemmän jauhetta kuin ohjeessa.
Kokoa kakku irtopohjavuoan renkaan sisälle. Kannattaa käyttää reunakalvoa tai vaikka leivinpaperin soiroja renkaan sisäpuolella, niin kakku irtoaa helpommin. Leikkaa kakkupohjalevystä sopivan kokoiset palat (itselle riitti neljään kerrokseen). Aloita kokoaminen kakkupohjasta, kaada sen päälle n. 1/3 täytettä ja sitten taas kakkupohjaa jne. Laita jääkaappiin vetäytymään ainakin muutamaksi tunniksi ehkäpä jopa seuraavaan päivään (ellei ole kiire!).
Valmista kuorrute. Hyvät ohjeet löytyy Annin uunissa-blogista. Kuvio kakun reunaan on tehty kuvioraapalla ja pursotukset tähtityllalla. Kakun päälle koristeeksi kokonaisia vadelmia ja neljään osaan leikattuja mansikoita.
Koska kaupassa käydessä en löytänyt tavallista 250 g maitorahkapakkausta oli pakko ostaa 500 g pakkaus. Siitäpä sitten miettimään mihin lopun käyttäisi. Nämä rahkaletut päätyivät aamiaiselle seuraavana päivänä. Ohje löytyy ainakin täältä.