Punaisten marjojen hyydykekakku






Tässä kakussa riisijauhojen testaus jatkuu. Halusin kokeilla miten riisijauhot sopivat brownie-pohjaan. Joskus kokeillut kaurajauhoja samaan ohjeeseen. Molemmat jauhot toimivat varsin hyvin. Pohjasta tulee melko tiivis, mutta vaahtomainen täyte tasapainottaa kokonaisuuden.

Kakun sisälle tuli suklaamousse ja päälle marjamousse. Koristeeksi sulatin maitosuklaata ja ripottelin päälle vihreitä ja violetteja koristehelmiä. Helmet kannattaa laittaa kakun päälle juuri ennen tarjoilua, koska säilytyksessä ne alkoivat sulaa.

Suklaana käytin Fazerin leivontasuklaata ja päälle Fazerin sinistä. Marjamousseen voi käyttää 300 grammaa haluamiaan marjoja. Itsellä nyt sattui olemaan tämä määrä käyttämiäni marjoja kerättynä. Marjat voivat olla tuoreita tai pakastettuja.  

Toistettavuuden helpottamiseksi punnitsin vaa'alla aineet, koska omat mitalla mitatut määrät saattaa heitellä erästä toiseen.





Brownie-pohja

70 g voita
50 g tummaa suklaata
70 g sokeria (n.0.75 dl)
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
50 g riisijauhoja (n. 1 dl)

Sulata voi kattilassa. Nosta kattila levylta ja lisää suklaapalat voin joukkoon. Anna suklaan sulaa välillä sekoittaen. Lisää joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja kananmuna voimakkaasti sekoittaen. Lisää lopuksi jauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada leivinpaperoituun uunivuokaan.  Paista 175 asteisessa uunissa n.10-15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ennen kakun kokoamista.


Leikkaa pohjalevystä 16 cm irtopohjavuokaan sopiva pala. Laita vuoan reunaan reunakalvo tai leivinpaperisoiro helpottamaan kakun irroitusta reunoista. Kokoa ensimmäinen kerros sopivan lautasen päälle reunoja apuna käyttäen. Alimmaksi pohjalevy ja sitten suklaamousse.

Suklaamoussetäyte:

70 g maitosuklaata
30 g tummaa suklaata
100 g mascarponejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 liivatelehti 

Sulata suklaa. Itse sulatan vesihauteessa, mutta mikrossa voi myös sulattaa. Laita liivatelehti runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi. Sekoita sulatetun suklaan joukkoon mascarponejuustoa lusikallinen kerrallaan. Mascarponejuuston kannattaa antaa jonkin aikaa lämmetä huoneenlämmössä. Suklaa saattaa rakeutua, mutta itsellä ainakin seoksen kunnollinen sekoitus tasoitti seoksen. Kuumenna ruokalusikallinen vettä ja sulata liivatelehti nesteeseen. Lisää liuennut liivate suklaajuustoseokseen ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. Sekoita muutama lusikallinen kermavaahtoa ensin suklaaseoksen joukkoon ja lisää sitten suklaaseos kermavaahdon joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja kaada irtoreunojen sisään pohjalevyn päälle. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin tunti tai pakastimessa n. 30 minuuttia.


Aseta hyytyneen suklaamoussen ympärille n. 18 cm reunarengas ja vuoraa rengas reunakalvolla tai leivinpaperilla. Valmista marjatäyte. Tähän täytteeseen käytin 20 g tomusokeria, mutta jos haluaa makeampaa, voi sokeria laittaa enemmän.

Marjamoussetäyte:

50 g mansikkaa
180 g vadelmaa
70  g punaherukkaa
120 g mascarponejuustoa
120 g turkkilaista jogurttia
20 g tomusokeria
1-2 rkl marjasoseesta otettua mehua
4 liivatelehteä
2 dl vispikermaa 

Soseuta marjat ja paseeraa siivilän läpi. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään runsaaseen veteen. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita mascarponejuusto ja turkkilainen jogurtti tasaiseksi. Lisää marjasose vähän kerrallaan tasaiseksi seokseksi. Lisää tomusokeri joukkoon. Kuumenna marjamehu ja sulata liivatelehdet nesteeseen. Sekoita liuennut liivate marjaseoksen joukkoon kokoajan sekoittaen. Lisää lopuksi kermavaahto käännellen joukkoon. Kaada marjamousse suklaamoussen reunoille ja päälle. Anna hyytyä jääkapissa mielellään yön yli.