Rakastan erilaisia hedelmäleipiä, mutta jostain syystä niiden tekeminen on jäänyt kokonaan. Jotenkin olen ajatellut, että gluteenittomana leivästä ei tule kovin hyvää tai se murenee käsiin. Tuore itsetehty leipä on kyllä hyvää, eikä sitä voi verrata kaupan kuiviin känttyihin.
Suosikkiohjeeni hedelmäleipään ennen oli sellainen johon tuli vehnäjauhojen lisäksi ruisjauhoja ja taateleita+pähkinöitä. Ajattelin nyt aloittaa testailuni tästä cashw-karpaloleivästä. Ohje on todella helppo eikä aktiiviseen tekemiseen mene kovin paljon aikaa. Taikinan aineet vain sekoitetaan keskenään ja sitten vain odotellaan. Taikina saa kohota jääkaapissa rauhassa yön yli, kohonnut taikina taputellaan varovasti muotoonsa ja paistetaan. Helppoa!
1 pss kuivahiivaa
1,5 tl hienoa merisuolaa
1 rkl siirappia tai hunajaa
0,5 dl öljyä
3 dl gluteenittomia kaurajauhoja
4 dl virtasalmen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
(0,5-1 dl semper fin mix-jauhoja)
1 dl cashew-pähkinöitä
1 dl kuivattuja (pehmeitä) karpaloita
Mittaa kylmän nesteen joukkoon suola, siirappi ja öljy.
Sekoita kaurajauhoihin kuivahiiva. Lisää jauhot nesteeseen.
Lisää vaalea gluteeniton jauhoseos ja hieman pienennetyt cashew-pähkinät sekä karpalot taikinaan.
Anna taikinan turvota n. 5 minuuttia. Jos taikina vaikuttaa liian juoksevalta, voi lisätä vielä fin mix-jauhoja hieman.
Laita kulhon päälle kelmu tai kansi. Anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli (ainakin 12 tuntia).
Leikkaa kohonnut taikina kahteen osaan ja taputtele kevyesti pitkulaisiksi leiviksi.
Leivät voi laittaa heti uuniin tai antaa kohota n.40 minuuttia huoneenlämmössä. Kohotettu leipä on hieman kuohkeampi, mutta muuten ei merkittävää eroa koostumuksessa.
Paista uunin alatasolla 200 asteessa n.25-30 minnuutia. Pohjaa kopauttaessa kypsästä leivästä kuuluu kumea ääni.
Anna leipien jäähtyä liinan alla.