Pidän Almondyn mantelikakuista ja sain ajatuksen kokeilla tehdä sellaista itse. Ohjeita metsästin ruotsalaisista blogeista. Ruotsinkieli ei ole vahvuuksiani, mutta raaka-aineet ja pääkohdat valmistuksesta tulivat selville. Lopun toteutuksesta tein omien kokemusteni mukaan.
Tortun valmistus oli melko nopeaa, mutta aikaa tarvitsee täytteen jäähdyttämiseen. Olin liian hätäinen ja annoin täytteen jäähtyä vain 20 minuuttia jääkaapissa. Kokoamisvaiheessa täyte oli liian juoksevaa ja se lähti valumaan alimmista kerroksista. Alin pohja kannattaa laittaa leivinpaperisoirojen päälle, jotta lautasen saa suojattua valumilta.
Suklaaganachen tein 1:1 ohjeella, mutta siitä tuli liian juoksevaa. Paremman lopputuloksen olisi varmasti saanut, kun olisi laittanut enemmän suklaata ja vähemmän kermaa. Varmaankin 2:1 olisi ollut hyvä koostumus.
Mantelitorttu
pohja:
150 g kokonaisia manteleita
5 kananmunan valkuista
2 dl sirosokeria
Piirrä leivinpapereille 3 ympyrää joiden halkaisija on n. 18 cm. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Jauha mantelit teholeikkurissa. Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset. Säästä keltuaiset täytettä varten.
Vatkaa valkuaiset mieluiten metallisessa kulhossa vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon. Vatkaa seosta kunnes se on paksua ja kiiltävää. Kääntele jauhetut mantelit nuolijalla valkuisvaahtoon.
Jaa taikina 3 ympyrään tasaiseksi. Paista uunin keskitasolla 20-25 minuuttia. Alensin uunin lämpötilan 150 asteeseen n. 10 minuutin jälkeen, koska pohjat alkoivat ruskettua liikaa. Kaada kypsät pohjat leivinpaperin päälle ja irroita toinen leivinpaperi heti pohjista.
Täyte:
5 kananmunan keltuaista
1 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
150 g suolatonta voita
Laita kananmunan keltuaiset, kerma ja sokeri kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen kunnes seos paksuuntuu. Seos ei saa kiehua missään vaiheessa. Nosta kattila levyltä ja anna seoksen hetken jäähtyä. Lisää voi nokare kerrallaan ja sekoita voi hyvin seokseen ennen seuraavan voipalan lisäämistä.Kun kaikki voi on lisätty ja seos on tasaista, laita kattila jääkaappiin jähmettymään.
Aloita tortun kokoaminen. Laita lautaselle leivinpaperisoirot ja pohja niiden päälle. Kaada kolmasosa täytteestä pohjan päälle. Laita toinen pohja varovasti täytteen päälle ja kaada taas kolmasosa täytettä pohjalle. Laita viimeinen pohja päällimmäiseksi ja kaada vielä loput täytteestä pohjan päälle. Laita torttu jääkaappiin vetäytymään useammaksi tunniksi, mielellään yön yli.
Tortun voi tarjoilla tällaisena. Koristeeksi esimerkiksi paahdettuja mahteleita. Halusin tähän kuitenkin suklaaganachen vielä päälle.
Suklaaganache:
80 g kuohukermaa
80 g maitosuklaata
Kuumenna kerma kattilassa, mutta älä anna kiehua. Kaada kuuma kerma paloitellun suklaan päälle ja anna sulaa hetken. Suklaa seosta voi sekoitella tasaisen lopputuloksen saamiseksi. Anna suklaan jäähtyä hetki ja lusikoi sopiva määrä tortun pinnalle. Laita vielä hetkeksi jääkaappiin.
Poista leivinpaperit ennen tarjoilua. Tortun voi myös pakastaa.