Pöydällä odotteli pussillinen omenia. Kävin mielessäni useita reseptejä joita haluaisin kokeilla. Aina vastaan tuli ajatus että jokin ainesosa puuttuu eikä jaksa lähteä kauppaan. Sitten aloin miettiä mitä kaapista löytyy ja muodostui ajatus muropohjasta ja vaniljakastikkeesta.
Ensin ajatus oli tehdä vehnäjauhoista muropohja, mutta jauhotkin oli kaupassa. Onneksi kaapista löytyy monenlaisia gluteenittomia jauhoja. Toimivat muropohjassa vallan mainiosti. Ainoa ongelma oli että esipaiston aikana reunat tarttuivat tukifolioon. Piirakan reunat ovat nyt melko rumat, mutta onneksi maku oli hyvä.
Omenapiirakka
pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl Provena baking flour with oats
1 tl leivinjauhetta
täyte:
1/2 pussia vanhanajan vaniljakastikeaineksia (n.30 g)
1,5 dl kevytmaitoa
3-4 kotimaista omenaa
1-2 tl kanelia
2 tl sokeria
Aloita pohjasta. Vatkaa pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna kokoajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon. Leikkaa vuoan pohjalle sopivan kokoinen leivinpaperiarkki. Voitele reunat ja hieman pohjaa, että leivinpaperi pysyy hyvin pakoillaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Säästä reilu ruokalusikallinen taikinaa omenoiden päälle. Esipaista pohjaa 175 asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
Tee vaniljakastike. Sekoita vaniljakastikeaineet ja maito tasaiseksi ja laita hetkeksi jääkaappiin paksuuntumaan.
Kuori omenat ja lohko sopivan kokoisiksi paloiksi. Sekoita kulhossa omenalohkot, kaneli ja sokeri.
Lusikoi esipaistetulle pohjalle ensin vaniljakastiketta (laitoin noin puolet valmiista seoksesta). Lado omenalohkot kastikkeen päälle. Tiputtele taikinanokareita omenoiden päälle. Paista piirakkaa vielä 175 asteessa noin 30 minuuttia.