Olen jonkin aikaa mietiskellyt mitä leipoisi. Aika tuntuu olevan aina kortilla eikä pitkiin projekteihin vain ole aikaa ryhtyä. Ostin testiksi Fazerin Whoopie pie leivoksia. Lapsi tykästyi niihin kovin ja päätin kokeilla niitä nyt itse tehdä.
Pohjiin käytin K-ruoka-sivuston ohjetta pienillä muokkauksilla. Alkuperäinen ohje löytyy täältä.
Ulkonäkö ei ole kovin kaunis, mutta maku oli oikein hyvä. Jääkaapista katosivat melko nopeasti. Olisin tehnyt kuorista hieman matalampia, nyt kakkua oli liikaa kuorrutukseen verraten. Ensikerralla sitten.
Kinuskikuorrutukseen ohjeen löysin Sally's baking addiction sivustolta. En ole koskaan keitellyt kinuskia, mutta tämä ohje oli melko helppo ja valmistui nopeasti. Enkä onnistunut edes polttamaan sokeria! Sokerin sekoittamiseen kannattaa käyttää kuumuutta kestäviä välineitä. Sula sokeri on todella kuumaa.
Whoopiet
100 g voita
105 g fariinisokeria
150 g Provena baking flour with oats
30 g kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
1 dl kevytmaitoa
Vatkaa huoneenlämmössä pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna kokoajan vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan maidon kanssa vuorotellen. Sekoita tasaiseksi nopeasti.
Ota lusikalla tai pursota uunipellille n.30 kpl taikinanokareita. Jätä nokareiden väliin leviämisvaraa.
Paista 175 asteessa n.10-12 minuuttia. Anna valmiiden kuorien jäähtyä ennen täyttämistä.
Salted caramel
200 g sokeria
90 g voita
120 ml kuohukermaa
1 tl hienoa merisuolaa
Mittaa sokeri kattilaan ja kuumenna kokoajan sekoittaen. Sokeri alkaa ensin paakkuuntua ennen kuin sulaa ja ruskistuu. Heti kun sokeri on sulanut lisää paloiteltu pehmennyt voi pala kerrallaan. Sekoita hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen. Kun kaikki voi on sekoittunut sokeriin lisää todella hitaasti kerma kokoajan sekoittaen. Kerman kannattaa antaa lämmetä huoneenlämmössä ennen lisäämistä. Anna seoksen kiehua noin minuutin ajan. Nosta kattila liedeltä ja lisää suola lopuksi. Anna kastikkeen jäähtyä kunnolla.
Käytin täytteeseen noin puolet kastikkeesta. Kun kinuski on jäähtynyt vatkaa siihen 2 dl tomusokeria ja 1 ruokalusikallinen kuohukermaa. Lisää vielä noin 0.5 dl tomusokeria kunnes koostumus on sopivan kiinteä. Lusikoi täyte pursotin pussiin.
Pursota yhden kuoren päälle täytettä ja aseta toinen kuori kanneksi. Laita valmiit whoopiet jääkaappiin asettumaan.