Macaroneista on tullut melkein pakkomielle itselleni. Joskus lainasin kirjastosta Hans Välimäen ja Vesa Parviaisen P.S-parasta sokerista kirjan. Siellä oli macaron-ohje ja kuvittelin että helppo homma. Nyt olen sitten testaillut monenlaisia ohjeita ja yrittänyt onnistua.
Useimmiten en onnistu sekoittamaan taikinaa riittävästi ja macaronit eivät tasoitu pursotuksen jälkeen. Toinen ongelma on saada uuni juuri sopivan lämpöiseksi. Ja vaikka kaikki onnistuisi taikinan sekoittamisessa ja pursotuksessa täydellisesti, uunista voi tulla täysin vinoja tai muuten epäonnistuneita macaroneja.
Tämän ohjeen ainemäärät on Jenni Höijerin Sokerileipurin salaisuudet kirjasta. Olen vain puolittanut ohjeen, koska en omista riittävästi uunipeltejä.
Macaronit pitää pursottaa suoraan uunipellille, koska menevät
siirtelystä epämuodostuneiksi. Valmistuksessa olen käyttänyt omia eri ohjeista tulleita käytäntöjä.
Tällä kertaa kokeilin paistaa macaronit uunin alatasolla. Kypsyvät pohjasta eikä päällys ehdi saada väriä.
Macaronit
83 g kananmunan valkuaiset
20 g Siro sokeria
107 g tomusokeria
105 g mantelijauhetta
75 g tomusokeria
Vatkaa
huoneenlämpöiset kananmunan valkuaiset ja siro sokeri pehmeäksi
vaahdoksi. Lisää joukkoon sihdattu tomusokeri (107 g) vähitellen
kokoajan vatkaten. Valmis marenkivaahto on paksua ja kiiltävää.
Sekoita
mantelijauhe ja toinen erä tomusokeria (75 g) huolellisesti. Siivilöi
seos (jää suunnilleen ruokalusikallinen jäljelle, jonka voi heittää
pois).
Värjää marenkivaahto
haluamallasi värillä (ei mielellään nestemäinen). Sekoita
mantelijauhe-tomusokeriseos muutamassa erässä marenkivaahtoon. Sekoita
kunnes taikina on sopivan juoksevaa. Nuolijasta pudotettu taikinanokare
pitäisi tasoittua n. 20-30 sekunnissa.
Leikkaa leivinpaperi juuri uunipellin kokoiseksi. Macaronit eivät saisi taipua paiston aikana.
Pursota
massa tasakokoisiksi pyörylöiksi. Itse laitan leivinpaperin alle
valkoisen paperin, jolle olen piirtänyt sopivia ympyröitä. Kopauta
uunipeltiä muutama kerta pöytään.
Anna macaronien kuorettua huoneenlämmössä n. 30 minuuttia kunnes taikina ei tartu enää sormeen koskiessa.
Paista 140 asteessa uunin alatsolla n.15 minuuttia. Anna kuorien jäähtyä ennen täyttämistä.
Punaherukkatäyte:
125 g punaherukoita
50 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
120 g tomusokeria
Paseeraa punaherukat siivilän läpi. Vaahdota voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää paseeratut punaherukat vähitellen vaahtoon koko ajan vatkaten. Siirrä seos pursotin pussiin. Pursota täytettä macaron kuoren päälle ja laita toinen kuori kanneksi.
Anna valmiiden macaronien vetäytyä ainakin muutama tunti jääkaapissa.