Vadelmainen kinuskikakku





Viikonloppuna päätin kokeilla uutta kakkuvuokaa. Sokerikakkupohjani epäonnistuvat aina surkeasti ja lässähtävät keskeltä uunista oton jälkeen. Epäilin että vika olisi käyttämissäni irtopohjavuoissa. Asiaa testatakseni ostin alumiinisen pme-vuoan, mutta edelleen keskiosa vajosi kypsässä kakussa. Onneksi kakkupohja oli korkea ja sen sai hyvin tasoiteltua tasaiseksi.

Toinen kokeilun alle päätynyt asia oli nuo ruusut. Kesällä törmäsin Fazerin nettisivuilla Omar-karkeista tehtyihin ruusuihin. En ole ikinä kokeillut ruusujen tekoa joten tästä oli hyvä aloittaa. Kokeilin myös Kick-patukasta muotoilla ruusua, mutta se ei pysynyt yhtä hyvin kasassa.

Kakkupohja on siis tehty 15 cm halkaisijaltaan olevaan ja 10 cm korkeaan vuokaan. 3 munan kakkupohja mahtuu hyvin korkeareunaiseen vuokaan. Testailin Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta tähän taikinaan. Pohjasta tuli hieman karkeampi kuin hienommista jauhoista tehtynä.

Täytteeksi piti tulla punaherukkacurd, mutta pakastimessa ei ollut enää yhtään herukoita. Pikainen uudelleenarviointi ja löysin Painted by cakes-blogista vadelmacurdin ohjeen. Kinuskin kanssa tuli myös hieman ongelmia, kun mies laski tiskialtaassa jäähtymässä olleen kinuskin päälle vettä. Sain siis keittää toisen erän iltani kuluksi.

Koristelin kakun nyt vain osittaisilla valumilla, koska pelkäsin että kokonaisuudesta olisi tullut liian makea. Sanoisin kuitenkin, että valumat olisi huoletta voinut laittaa koko kakun ympäri. Lapseni ainakin rakasti tätä kakkua eikä kakku ehtinyt kauan jääkaapissa vanheta. 



Pohja:

3 kananmunaa
1 dl sokeria
1,5 dl (100 g) gluteenitonta jauhoseosta 

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, pysyväksi vaahdoksi. Sihtaa jauhot muutamassa erässä ja nostele esim. pallovatkaimella jauhot taikinaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 20 minuuttia. Anna hetki jäähtyä vuoassa ja kumoa sen jälkeen leivinpaperille. Anna pohjan jäähtyä hyvin ennen täyttöä.

Vadelmacurd:

1 rkl vettä
100 g vadelmia
1 rkl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1 keltuainen 

Jos käytät pakastevadelmia, sulata ne (ulkolaiset vadelmat kannattaa keittää hetki). Paseeraa vadelmat siivilän läpi sileämmän lopputuloksen saamiseksi. Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja kuumenna sekoitellen kunnes seos paksunee. Anna seoksen jäähtyä kelmun alla.

Kinuskivaahto:

n.1 dl kinuskia
250 g mascarponejuustoa
2 dl kuohukermaa 

Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi. Vatkaa mascarponejuustoa hetki eri kulhossa notkeammaksi. Lisää kinuski mascarponejuuston joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Nostele kermavaahto lopuksi seokseen.

Kinuski:

200 g sokeria
90 g voita
120 ml kermaa
ripaus merisuolaa 

Ennen sokerin sulatusta kannattaa voi ja kerma nostaa huoneenlämpöön lämpenemään. Kuutioi voi.
Mittaa sokeri kattilaan ja kuumenna kunnes sokeri alkaa sulaa. Sokeria voi vähän sekoittaa mutta liiasta sekoittelusta paakkuuntuu ja sulaminen ei ole tasaista. Heti kun sokeri on sulanut lisää voi kuutio kerrallaan hyvin sekoittaen esim. vispilällä. Lisää lopuksi kerma erittäin hitaasti kokoajan sekoittaen. Seos saattaa hieman kuohahtaa. Anna kiehua noin minuutin ajan ja nosta sen jälkeen levyltä. Lisää suola ja anna jäähtyä. Jäähtyy nopeammin esim. kylmässä vesihauteessa. 

Kakun kokoaminen:

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja 3 osaan. Kostutukseen voi käyttää esim. vaniljasokerilla maustettua maitoa.
Aseta alin pohja lautaselle ja kostuta tilkalla maitoa. Levitä pohjalle puolet vadelmacurdista ja päälle kinuskivaahtoa. Aseta keskimmäinen pohja vaahdon päälle ja tee samoin kuin ensimmäisessä välissä. Aseta lopuksi viimeinen pohjapala kanneksi. 
Levitä ohut kerros kinuskivaahtoa kakun pintaan keräämään muruset. Anna vetäytyä jääkaapissa 30-60 minuuttia. Levitä loppu kinuskivaahto tämän jälkeen kakun pintaan tasaiseksi kerrokseksi. Kannattaa antaa kakun levätä ainakin muutama tunti tai jopa seuraavaan päivään makujen tasaamiseksi. Koristele esim. kinuskivalumilla valuttamalla kinuskia lusikalla kakun reunan yli.