Viime viikolla meillä vaihdettiin uskollisesti palvellut (joskin huonosti paistava) uuni. Vihdoinkin oli aikaa alkaa testailemaan uuden uunin paistotuloksia. Aloitin nyt helpolla yhden munan kakkupohjalla. Pohja onnistuikin todella hyvin. Vanhalla uunilla kakut aina lässähti keskeltä.
Pidän eniten raikkaista kakkutäytteistä. Liian makeat kakut on jotenkin tosi vaikea syödä. Tässä kakussa täytteet ovat ihanan kevyitä ja ilmavia. Vadelma ja valkosuklaa ovat hyvä yhdistelmä.
Kakkupohjasta tulee erittäin pehmeä perunajauhoilla. Mulla oli nyt XL-kokoisia munia, niin käytin 0.7 kaavaa pohjassa. Eli kananmuna punnitaan, se paino kerrotaan 0.7 ja sokeria ja jauhoja tulee sen verran. Laitan nyt perusohjeen näkyviin jolla olisin tehnyt normaalin kokoisilla munilla ja sulkuihin sen mitkä painot oli nyt.
Vadelma-valkosuklaakakku (18 cm)
Pohja:
1 kananmuna (nyt 70 g)
30 g sirosokeria (nyt 49 g)
30 g perunajauhoja (nyt 49 g)
Voitele 16 cm kokoinen kakkuvuoka.
Vaahdota kananmuna ja sokeri pysyväksi vaahdoksi. Siivilöi perunajauhot ja kääntele taikinan joukkoon. Paista 200 asteisessa vuoassa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Seuraa kypsyyttä paiston loppuvaiheessa tikulla. Anna jäähtyä vuoassa 5 minuuttia ennen kumoamista.
Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan.
Laita 16 cm vuoan reunat leivinpaperin päälle ja esim. reunakalvoa reunoille. Laita toinen kakkupohjista reunan sisään kakun pohjaksi.
Valkosuklaatäyte:
100 g mascarponejuustoa
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl tomusokeria
75 g valkosuklaata
1 liivatelehti
1 rkl sitruunamehua
Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen.
Notkista mascarpone sähkövatkaimella, lisää turkkilainen jogurtti ja tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi.
Sulata valkosuklaa ja lisää seokseen kokoajan vatkaten.
Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi, nosta levyltä ja liuota liivate mehuun. Liivatetta voi hetken jäähdyttää ja lisää sitten seokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Kaada täyte kakkupohjan päälle ja tasoittele täyte. Laita toinen kakkupohja täyteen päälle. Peitä vuoka kelmulla tai kuvulla ettei pohja kuivu. Anna hyytyä jääkaapissa 1 tunti.
Vadelmatäyte:
350 g vadelmia
150 g mascarponejuustoa
150 g turkkilaista jogurttia
2 dl kuohukermaa
2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
2 rkl vadelmamehua
Vuoraa 18 cm vuoan reunat reunakalvolla ja aseta hyytynyt kakku vuoan keskelle. Varmista ettei reunan ja alustan väliin jää rakoja (täyte on löysää ennen hyytymistä).
Sulata pakastevadelmat (ulkolaiset täytyy keittää). Paseeraa vadelmat siivilän läpi.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään runsaaseen veteen.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja laita jääkaappiin odottamaan.
Vatkaa sähkövatkaimella mascarpone, jogurtti ja sokerit sekaisin. Lisää paseerattu vadelma kokoajan vatkaten.
Kuumenna vadelmamehu kiehuvaksi ja nosta pois liedeltä, liuota liivatteet mehuun.
Lisää liivate ohuena nauhana kokoajan sekoittaen täytteen joukkoon.
Vatkaa lopuksi kermavaahto joukkoon.
Kaada täyte kakkuvuokaan tasaisesti ja laita kuvun alla jääkaappiin. Anna hyytyä ainakin 4 tuntia.
Koristele sulatetulla valkosuklaalla ja vadelmilla.