Synttärikakku




Tein synttäreideni kunniaksi työkavereille kakun. Pohjaksi valikoitui gluteeniton suklaakakku, kokeilin tätä pohjaa jo kinderpiirakkaan. En oikein pidä joidenkin suklaakakkujen tiiviistä koostumuksesta, mutta tämä oli sopivan ilmava ja pehmeä. Täytteeseen tuli vadelmaa ja valkosuklaata. Omaan makuun täyte saattoi olla jopa liian makea. Olisin ehkä lisännyt vielä kokonaisia vadelmia tuomaan kirpeyttä täytteen makuun. 

Suklaakakku
2 dl sokeria
2 dl Semperin fin mix-jauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 mm merisuolaa
3 kananmunaa
150 g sulatettua voita
0,5 dl kuohukermaa 

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhojen joukkoon ensin voi, sitten kananmunat yksitellen ja lopuksi kerma. Sekoita nopeasti taikinaksi. Kaada voideltuun vuokaan (halkaisija 16-18 cm, korkea reuna). Paista 175 asteessa uunin ala- tai keskitasolla noin 50 minuuttia. Kokeile paiston lopulla kakun kypsyyttä tikulla, jos taikinaa ei tartu kakku on kypsä. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään. Pohja kannattaa tehdä päivää ennen kakun täyttöä. Laita jääkaappiin vetäytymään esim. tiiviseen pussiin tai kelmuun käärittynä. 
Ennen täyttöä leikkaa pohja 3 osaan. Jos kakun pinta on uunissa kupruillut leikkaa tasaiseksi. 

Vadelma-valkosuklaatäyte
150 g mascarponea
150 g turkkilaista jogurttia
2 dl vispikermaa
200 g vadelmia
1 tl vaniljasokeria
90 valkosuklaata rouheena
3-4 rkl tomusokeria
3 liivatelehteä 
0,5 dl vadelmamehua

Aloita paseeraamalla vadelmat siivilän läpi. Vatkaa kerma pysyväksi vaahdoksi ja laita jääkaappiin hetkeksi odottamaan. 
Laita liivatelehdet kylmään runsaaseen veteen likoamaan.
Notkista mascarpone ja vatkaa turkkilainen jogurtti sekaan. Lisää paseerattu vadelma ja sokerit joukkoon.
Kuumenna vadelmamehu kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota kuumaan mehuun. Lisää liivateliuos ohuena nauhana koko ajan vatkaten vadelmatäytteen joukkoon. Nostele lopuksi kermavaahto ja valkosuklaarouhe täytteeseen.

Laita pohjalevy irtopohjavuoan reunojen sisään. Kostuta hieman maidolla pohjaa ja kaada täytettä reilu kerros pohjan päälle. Laita väliin keskikerros ja kostuta levyä taas hieman. Kaada lisää täytettä pohjan päälle (itsellä jäi n.1 dl täytettä ylimääräiseksi, muuten olisi tullut laidoista yli). Laita lopuksi viimeinen pohja ja kostuta maidolla hieman. Laita kelmu tai muu kansi päälle ja anna hyytyä ja mehustua jääkaapissa ainakin 4 tuntia.
Valkosuklaakreemi
125 g voita
2 dl +1 dl tomusokeria
125 g valkosuklaata
100 g mascarponea 

Vatkaa hieman huoneenlämmössä pehmennyt voi ja 2 dl tomusokeria tahnamaiseksi seokseksi.
Lisää seokseen mascarpone ja 1 dl tomusokeria. Vatkaa seos tasaiseksi (pitäisi tulla sileää).
Lisää sulatettu valkosuklaa kokoajan vatkaten seokseen, niin että seos on sileää.
Levitä kakun pinnalle ensin ohut kerros kreemiä keräämään muruset ja laita 15 minuutiksi jääkaappiin jähmettymään.
Ota muutama lusikallinen kreemiä ja värjää haluamallasi värillä. Laita pursotinpussiin.
Ota muutama lusikallinen kreemiä samaan kippoon kuin edellinen kreemi ja sekoittele tasaiseksi. Laita pursotinpussiin. Laita loppu vaalea kreemi pursotinpussiin.
Pursota kakun alareunaan tumminta väriä, keskelle vaaleampaa väriä ja yläreunaan ja päälle vaaleaa kreemiä. Tasoita kreemit palettiveitsellä tai raapalla.
Anna jähmettyä jääkaapissa hetki. Parhaiten kuorrute leikkautuu kun saa hetken olla huoneenlämmössä ennen tarjoilua.