Kotitekoinen jäätelö ilman jäätelökonetta






Viime aikoina ollut melko lämmintä eikä uunin käyttö ole kovin innostanut. Itsetehtyä jäätelöä onkin sitten tullut tehtyä sitäkin enemmän. Tämä helppo perusohje löytyy netistä useista lähteistä mm. Suklaapossulta.  Pohja on kaikissa jäätelöissä ollut sama, mutta makuaineet vaihdelleet eri teko kerroilla.

Parhaiten makuaineina on toiminut suklaa, kuivat aineet kuten salmiakkijauhe ja hillot. Tuoreesta mansikasta tehty jäätelö kiteytyi liikaa ja sitä oli vaikea käyttää. Jaoin perusmassan kahteen osaan ja maustoin kummankin eri tavalla. Voi toki tehdä pelkästään yhtä makua. Suurimman suosion meillä sai Fazerina-jäätelö.

Perusmassaan koitin sekä vispikermaa että kuohukermaa. Molemmat toimi oikein hyvin. Vispikermasta tulee tilavuudeltaan enemmän kermavaahtoa. Käytin myös vaihtelevan määrän kermaa ja koostumukseen ei oikeastaan vaikuttanut. Pienemmällä kermamäärällä seoksesta tuli ehkä makeampaa.

Laitoin valmiit seokset noin litran pakasterasioihin, joissa on tiiviit kannet. Pakastimen muut hajut ja maut eivät näin pääse tarttumaan jäätelöön. Pidemmässä säilytyksessä jäätelö alkaa kiteytyä, joten suosittelen käyttämään melko nopeasti (ehkä viikon aikana).

Perusmassa

4-6 dl kermaa
1 prk kondensoitua maitoa 

Vispaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää kondensoitu maito koko ajan vatkaten seosta. Jos haluat tehdä kahta makua jaa massa noin kahteen osaan.

Fazerina-jäätelö

1/2 annosta perusmassaa
100 g fazerina-suklaata 

Pätkis-jäätelö

1/2 annosta perusmassaa
1 pätkis-suklaalevy (99g) 

Maitosuklaajäätelö

1/2 annosta perusmassaa
100 g maitosuklaata
Sekoita tai vatkaa sähkövatkaimella sulatettu suklaa jäätelömassan joukkoon. Esim. lusikalla sekoittaen jäätelöön jää suklaaraitoja.  Halutessasi voit vielä rouhia suklaata joukkoon. Kaada kannelliseen pakastuksen kestävään astiaan. Laita pakastimeen noin 8 tunniksi.

Kirsikkajäätelö

1/2 annosta perusmassaa
5 rkl kirsikkahilloa 

Tein kirsikkahillon näin: 200 g kirsikoita ja 2 dl sokeria. Sekoita kattilassa ja anna poreilla kattilassa n.10 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta. Kaada lasipurkkiin ja anna jäähtyä kunnolla ennen jäätelöön sekoitusta.
Sekoita kirsikkahillo jäätelömassaan. Kaada kannelliseen pakastuksen kestävään astiaan. Laita pakastimeen noin 8 tunniksi.