Todella harvoin meillä syödään omenaruokia, koska se aiheuttaa vatsavaivoja. Näin syksyllä kuitenkin tekee mieli omenapiirakkaa edes vähän vatsavaivojen uhallakin. Tänä vuonna päätin tehdä perus murotaikinapohjan ja kotimaisia omenoita päälle tietenkin. Kaneli sopii tietenkin omenan kanssa, mutta tällä kertaa päätin jättää pois. Tein kapeaan nelikulmaiseen vuokaan, mutta taikinasta riittää myös 24 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Pyöreään vuokaan omenoiden määrää pitää todennäköisesti lisätä. Käytin tähän matalaan vuokaan 4 pienehköä omenaa.
Piirakkapohja:
120 g voita
1,25 dl sokeria
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl Semper fin mix-jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
30 ml kylmää vettä
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri tasaiseksi seokseksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokeriseokseen. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin.
Täyte:
4-5 omenaa
0,5 dl fariinisokeria
30 ml vettä
1 mm merisuolaa
n. 0,5 rkl voita
Sekoita fariinisokeri ja vesi kattilassa. Anna poreilla n. 5 minuuttia. Lisää lopuksi suola ja voi.
Sekoita lohkotut omenat sokeriliemeen.
Painele taikina voideltuun (tai jos käytät irtopohjavuokaa kannattaa laittaa leivinpaperi pohjalle) vuokaan. Säästä osa taikinasta päälle laitettavaksi.
Painele haarukalla muutamia reikiä pohjaan.
Kaada omenat tasaisesti pohjalle ja murustele loppu taikina omenoiden päälle.
Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia.