En juurikaan ole halloween ihmisiä, mutta tänä vuonna kaikki koristeet houkuttelee tekemään herkkuja. Aloitetaan näistä helpoista uunidonitseista. Nopeat valmistaa eikä tiskiäkään tule kovin paljoa. Keliakikolle tarjoillessa kannattaa varmistaa ettei missään raaka-aineista ole gluteenia (koristerakeet, värit jne.)
Donitsit 12 kpl
2 dl Semper fin mix-gluteeniton jauhoseos
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa
50 g sulatettua voita
1 kananmuna
1 dl jogurttia
Mittaa kuivat aineet keskenään kulhoon. Sekoita omassa kulhossa voi, kananmuna ja jogurtti. Yhdistä nesteet kuiviin aineisiin sekoittaen vain juuri ja juuri sekaisin. Siirrä taikina pursotin pussiin.
Pursota voidellulle donitsipellille taikinaa suunnilleen puoliväliin kolosta.
Paista uunin keskitasaolla 200 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Seuraa kypsymistä paiston lopulla etteivät kypsy liikaa. Anna jäähtyä hetki ennen kuorrutusta.
Valkosuklaakuorrutus
100 g valkosuklaata
oranssia pastaväriä
Sulata valkosuklaa varovasti. Sekoita varoen. Lisää sulaan suklaaseen vähän kerrallaan väriä lisäten. Seos saattaa juoksettua liiasta nesteestä. Dippaa donitsi valkosuklaaseen, laita koristerakeet päälle ja anna jähmettyä viileässä.
Lakritsikinuski
1 dl kuohukermaa
1 dl muscovadosokeria
2 tl lakritsi/salmiakkijauhetta
mustaa väriä
Sekoita kuohukerma, sokeri ja lakritsijauhe kattilassa. Keitä keskilämmöllä välillä sekoitellen noin 10-15 minuuttia kunnes kylmään veteen tiputettu pallo pysyy kiinteänä. Nosta valmis kinuski levyltä ja lisää vähän jäähtyneeseen seokseen mustaa väriä halutun värin verran.
Dippaa donitsi huoneenlämpöiseen kinuskiin ja ripottele päälle koristerakeet. Anna jähmettyä viileässä.