Viimeisenä työpäivänäni halusin muistaa työkavereita kakulla. Suunnitelmat olivat suureelliset, mutta sitten sää puuttui peliin. Tietenkin alkoi yllättävä lumisade ja kauppareissu jäi tekemättä. Sitten vain suunnittelemaan kakku, joka on kohtuu nopea tehdä ja jonka ainekset löytyy kotoa. Suklaata löytyi runsaasti, joten tällainen moussekakku syntyi.
Olikin melko makea ja tuhti kakku. Täytteeseen en lisännyt yhtään sokeria ja hyvin pärjäsi kyllä ilmankin. Täytteeseen laitoin varmuuden vuoksi yhden liivatelehden, mutta suklaa hyydyttää täytteen ilman liivatettakin. Eli voi tehdä myös liivatteettomana. Namskis!
Pohja:
75 g tummaa suklaata (55%)
50 g voita
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 mm merisuolaa
1 kananmuna
1 dl semper fin mix-gluteenittomia jauhoja
Sulata voi kattilassa. Nosta kattila levyltä ja laita paloiteltu suklaa sulamaan voin joukkoon. Sekoittele välillä kunnes suklaa on kokonaan sulanut.
Lisää suklaasulan joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja suola.
Sekoita kananmuna hyvin hieman jäähtyneeseen taikinaan.
Lisää lopuksi jauhot. Sekoita taikinaa vain sen verran, että jauhot ovat juuri ja juuri sekoittuneet.
Paista n. 18 cm halkaisijaltaan olevassa vuoassa 175 asteisen uunin keskitasolla. Pohja saa jäädä hieman pehmeäksi keskeltä, paistoaika n. 8-10 minuuttia.
Maitosuklaatäyte:
125 g mascarponea
75 g creme fraiche
2 dl vispikermaa
120 g maitosuklaata
1 liivatelehti
1 rkl vettä
Valkosuklaatäyte:
125 g mascarponea
75 g creme fraiche
2 dl vispikermaa
120 g valkosuklaata
1 liivatelehti
1 rkl vettä
Ota mascarpone ja creme fraiche hyvissä ajoin huoneenlämpöön tasaantumaan. Notkista mascarpone ja sekoita creme fraiche mukaan tasaiseksi.
Laita liivatelehti runsaaseen kylmään veteen likoamaan ja sillä aikaa vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sulata suklaa.
Sekoita suklaasula mascarponen joukkoon koko ajan sekoittaen.
Liuota liivatelehti kiehuvan kuumaan veteen ja jäähdytä hetki sekoitellen. Kaada liivate ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
Nostele lopuksi kermavaahto täytteeseen.
Laita irtopohjavuoan reunoille reunakalvoa tai esim. vuokasprayta irrottamisen helpottamiseksi.
Aloita täytteiden teko maitosuklaatäytteestä. Kaada valmis täyte pohjan päälle ja koputtele vuokaa muutama kerta pöytään täytteen tasaantumiseksi. Laita jääkaappiin hyytymään siksi aikaa kun valmistat valkosuklaatäytteen. Kaada valkosuklaatäyte päällimmäiseksi ja kopauttele taas muutaman kerran pöytään. Anna valmiin kakun hyytyä ainakin 3 tuntia jääkaapissa. Irrota valmis kakku vuoasta ja tasoittele reunat tarvittaessa kuuman veden alla kuumennetulla (ja kuivatulla) palettiveitsellä.
Suklaavaluma:
5-6 palaa maitosuklaata
1 tl rypsiöljyä
Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää rypsiöljy sekoitellen. Kun seos on tasaista valuta teelusikalla varovasti valumia kakun reunoille. Laita jääkaappiin vielä hyytymään hetkeksi.
Koristele esim. erilaisilla suklaakarkeilla.