Porkkanaiset kaura-tattarisämpylät






Kylmänä iltana teki mieli jotain lämmintä. Kun olin vetänyt kerroksia vaatteita päälle ja kyhjötin peiton alla, päätin vielä leipoa lämpimiä sämpylöitä. Lämmintä teetä ja sämpylöitä, ihanaa!

Tietysti olin unohtanut kaupasta ostaa psylliumia ja suunnitelmat meni vähän uusiksi. Psyllium tekee taikinasta paremmin käsiteltävää, mutta kyllä nääkin nyt aika kivasti onnistui. Päältä rapeita ja sisältä pehmeitä. Päälle vain voita ja toimii!

Käytin nesteenä maitoa ja vettä, mutta onnistuu pelkällä vedellä tai maidollakin. Hiivana käytin tuorehiivaa, mutta kuivahiiva on ihan yhtä hyvä vaihtoehto. Jauhoihin lisäsin Semperin fin mix-jauhoseosta, mutta onnistunee myös lisäämällä muiden jauhojen osuutta.

3 dl nestettä 
n.20 g tuorehiivaa
1 tl merisuolaa
1 rkl siirappia tai hunajaa
1 dl kaurahiutaleita
3 dl gluteenittomia kaurajauhoja
2 dl tattarijauhoja
1-2 dl Semperin fin mix-jauhoja
2-3 porkkanaa (n.1,5 dl raasteena)

Raasta porkkana. Lämmitä neste n. 37 asteiseksi. Liuota hiiva lämpimään nesteeseen.
Sekoita nesteen joukkoon suola, siirappi ja kaurahiutaleet. Anna turvota hetki.
Lisää kaurajauhot ja tattarijauhot. Sekoita myös porkkanaraaste taikinaan.
Lopuksi lisää fin mix-jauhoseosta sen verran että taikina on käsiteltävää, mutta vielä melko pehmeää. Sekoitin taikinan loppuun asti lusikalla eli melko pehmeä taikina.
Leivo jauhotetulla alustalla taikinasta pötkö. Leikkaa noin 8 osaan. Pyörittele palloiksi.
Anna kohota liinan alla 30-40 minuuttia. Ennen uuniin laittoa sudi sämpylöiden pinta kevyesti vedellä.
Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Testaan sämpylän kypsyyttä yleensä kopauttamalla pohjaan. Jos kuuluu kumea ääni, sämpylä on valmis.