Rakastan näitä suklaahippukeksejä. Ohje on sama kuin aiemmassa postauksessa, mutta maidottomana versiona. Maidottomana vieläkin maukkaampia, kuin aiemmat (johtuu ehkä suklaasta). Olen testannut Brumbergin laktoosittomalla tummalla suklaalla ja Pandan tummalla suklaalla näitä. Pitää kuitenkin huomioida, että useimmissa suklaatehtaissa käsitellään maitoa ja tuotteet saattavat sisältää maidon jäämiä. Todella maitoallergiselle ei siis uskalla sellaista tarjoilla.
Aiemmassa ohjeessa käytin Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Lapsen synttäreille tein näitä maidottomana ja koska gluteenittomuutta ei vaadittu, käytin vehnäjauhoja. Lisäsin hieman jauhojen määrää, koska tuossa gluteenittomassa jauhoseoksessa on psylliumia. Jos siis käyttää jauhoseosta, jossa ei ole psylliumia (esim. Semper fin mix) voi käyttää tuota isompaa jauhomäärää huoletta.
Pakastin taikinan raakana valmiina palleroina. Jos ei halua paistaa kaikkea taikinaa kerralla kannattaa pallerot siirtää jäätymisen jälkeen kannelliseen rasiaan. Pakastimesta voi sitten tarpeen vaatiessa nopeasti paistaa tuoreita keksejä.
Suklaahippukaurakeksit
100 g maidotonta margariinia (esim. Keiju sininen)
1 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1,75 dl vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja
120 g maidotonta tummaa suklaata
Mittaa margariini kulhoon hetkeksi pehmentymään. Rouhi suklaa sillä aikaa (saa olla aika isojakin paloja). Mittaa kuivat aineet omaan kulhoonsa keskenään.
Vaahdota pehmennyt margariini ja sokerit hyvin. Lisää kananmuna ja vatkaa vielä hetki tasaiseksi.
Lisää kuivat aineet taikinaan ja sekoita taikinaksi. Kääntele lopuksi rouhittu suklaa joukkoon.
Laita pakastuksen kestävän alusen päälle leivinpaperi. Nostele leivinpaperin päälle taikina nokareita. Taikinasta tulee n. 18-20 keksiä ruokalusikan kokoisella mitalla. Laita pakastimeen kunnes ovat täysin jäätyneet (ehkä n. tunti).
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita jäätyneet keksipallerot leivinpaperin päälle uunipellille. Leviävät jonkin verran uunissa, joten olen laittanut 9 kpl samalla pellille. Paista keskitasolla 8-10 minuuttia kunnes reunat ovat saaneet väriä, mutta keskus on vielä pehmeä.
Olen paistanut sekä tasalämmöllä että kiertoilmalla 200 asteessa. Kannattaa vain paiston aikana seurata kypsymistä, etteivät pala. Paistoaika melko sama, riippuen tietysti uunin tehosta.
Anna keksien jäähtyä hetki uunipellillä ja siirrä sitten ritilälle jäähtymään. Kannattaa säilyttää ilmavasti, että rapeus säilyy.