Gluteeniton kuningatarhyydykekakku





 Talvella tekee yleensä mieli tuhteja suklaaherkkuja. Joulun mässäilyn jälkeen oli kuitenkin ihanaa syödä jotain vähän kevyempää herkkua. Hyydykekakut on kivan ilmavia. Pohjana tykkään käyttää sokerikakkupohjaa sen pehmeyden vuoksi, kuin söisi pumpulia :D.

Tein kakun halkaisijaltaan 18 cm irtopohjavuokaan. Täyte on hieman juoksevaa, joten aiemmista kokemuksista halusin välttää täytteen valumisen pitkin jääkaappia ennen hyytymistä. Kannattaa käyttää vielä reunakalvoa, jotta kakun saa helposti poistettua vuoasta.

Hieman taas ajatuksissani kakkua tein ja unohdin vuoan reunoilta reunakalvon. Onneksi sain kakun ohuella veitsellä leikattua irti. Eli kuumenna veitsi veden alla, kuivaa ja ujuta reunan ja kakun väliin. Vedä tasaisella vedolla reunaa myöten ja kakun pitäisi lähteä siististi irti vuoasta. Jos reunaan tulee vekkiä, voi kuumalla veitsellä tasoitella vielä reunan.

Kiilteeseen käytin 2 liivatelehteä, mutta leikatessa hyytelö oli liian paksua. Korjasin suoraan ohjeeseen tuon 1 liivatelehteä. Todennäköisesti leikkautuu kauniimmin vähemmällä liivatteella.

Pohja

1 kananmuna
0,5 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja

Vaahdota kananmuna ja sokeri pysyväksi vaahdoksi. Sihtaa perunajauhot muna-sokerivaahtoon ja kääntele taikina tasaiseksi.
Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille (halkaisija n. 18 cm levyksi) ja tasoita kevyesti.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 6 minuuttia. Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.
Leikkaa kakkupohjasta hieman irtopohjavuokaa pienempi ympyrä.
Irtopohjavuoan reunoille kannattaa laittaa reunakalvoa ja pohjalle leivinpaperia, jotta kakun saa helposti irrotettua. Aseta kakkupohja vuoan keskelle.

Täyte

200 g kuningatar-rahkaa
2,5 dl maustamatonta jogurttia
2 dl vispikermaa
2-3 rkl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g vadelmia
4 liivatelehteä
0,5 dl vadelmamehua

Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen likoamaan.
Vaahdota kerma. Lisää rahka ja jogurtti, sekä sokerit kerman joukkoon. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria.
Sekoita vadelmat rahkaseokseen.
Kuumenna vadelmamehu kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Purista liivatelehdistä vesi ja liuota kuumaan mehuun. Jäähdytä hetki sekoitellen liuosta. Lisää liivate rahkaseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada seos irtopohjavuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa 3 tuntia.

Kiille

150 g mustikoita
1 tl vaniljasokeria
1-2 tl sokeria
1(-2) liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua

Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen likoamaan.
Survo mustikoita haarukalla. Lisää sokerit ja maista. Lisää tarvittaessa sokeria.
Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi. Liuota liivatelehdet mehuun. Sekoita liivate mustikoiden joukkoon koko ajan sekoittaen.
Kaada kiille varovasti kakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa ainakin 1-2 tuntia.