Gluteenittomat jääkaappisämpylät (aka yön yli sämpylät)



Olen jo pitkään miettinyt yön yli sämpylöiden tekemistä. Yleensä vain unohdan edellisenä iltana tehdä taikinan jääkaappiin. Vihdoinkin sain aikaiseksi tehdä taikinan ja kyllä tuoreet sämpylät vain on hyviä. Sisältä ihanan pehmeitä ja kuori rapea. En löytänyt gluteenittomalle versiolle suoraa ohjetta, joten olen hieman muokkaillut tätä ohjetta gluteenittomaksi. Ohjeesta tulee myös maidoton jos nesteenä käyttää vettä.

Yön yli sämpylät
3 dl maitoa tai vettä
15-20 g tuorehiivaa
0.5-1 tl suolaa
1 rkl siirappia
1 tl psylliumia
2,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2,5 dl gluteenittomia kaurajauhoja
1-2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2 rkl rypsiöljyä 

Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Lisää suola, siirappi ja psyllium. 
Sekoita kaurahiutaleet, kaurajauhot ja vaalea jauhoseos nesteeseen. Taikina saa jäädä löysähköksi.
Lopuksi lisää rypsiöljy ja sekoita hyvin taikinaan.
Laita kelmu tai kansi kulhon päälle ja anna kohota jääkaapissa yön yli.

Aamulla leivo taikina sämpylöiksi. Jos taikina on liian löysää käsiteltäväksi ota lusikalla nokareita leivinpaperin päälle. Tai leivo tangoksi jauhotetulla alustalla ja leikkaa 8 osaan.
Anna sämpylöiden kohota liinan alla sen aikaa kunnes uuni on kuumennut.

Paista uunin keskitasolla 220 asteessa n. 20 minuuttia.