Pieni gluteeniton kinkkuhyydykekakku




Olen jo vuoden ajan miettinyt onnistuisiko voileipäkakku gluteenittomana. Kaupan gluteenittomat leivät eivät aina ole kovin hyviä maultaan ja koostumuskin yleensä kärsii säilytyksestä. Päätin nyt äitienpäivän kynnyksellä testailla voileipäkakkua hyydytettävänä versiona.

Voileipäkakut mielletään yleensä melko suuritöisiksi, mutta tällaiset hyydykekakut valmistuvat hyvin nopeasti. Aktiivista valmisteluaikaa taisi itselläni kulua vähän reilu puoli tuntia. Jääkaapissa kakku saa sitten viettää ainakin 4 tuntia.

Tein pohjan näkkileivästä ja sulatetusta voista, mutta leikatessani kakkua noin 6 tunnin hyytymisen jälkeen, pohja oli vielä mureneva. Lisäsin kostutusta ohjeeseen, jotta pohja ei jäisi liian kuivaksi. Myös leipien murskaaminen hienommaksi rakeeksi todennäköisesti auttaisi pohjaa pysymään leikatessa paremmin kasassa. 

Tein koristelut kakkuun melko yksinkertaisesti. Leikkasin erivärisiä tomaatteja, viinirypäleitä ja herneenversoja koristeeksi. Muutamasta kinkkusiivusta sain pyöriteltyä jonkinlaiset ruusukkeet. 

Vaikka ulkonäkö kakussa onkin hyvin vaatimaton, maku ratkaisee. Testipalasen söin oikein hyvällä ruokahalulla ja olisin voinut ottaa lisääkin. Aika herkkua oli.

Pohja:

70 g gluteenitonta näkkileipää
30 g sulatettua voita
2 rkl maitoa

Aseta irtopohjavuoan reunat tarjoiluastialle. Vuoraa vuoan reunat reunakalvolla.
Murskaa näkkileipä rouheeksi. Kaada joukkoon voisula ja maito. Sekoita tasaiseksi.
Painele 16 cm irtopohjavuoan pohjalle tiiviisti. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

täyte:

200 g ruohosipulituorejuustoa
2 dl kreikkalaista jogurttia
100 g palvikinkkua
50 g paprikaa
1 tl sinappia
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
2 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua

Kuutioi pieniksi kuutioiksi kinkku ja paprika. Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen likoamaan.
Notkista tuorejuusto. Sekoita tuorejuuston sekaan jogurtti. Lisää seokseen kinkku, paprika ja mausteet. Maista ja lisää tarvittaessa makua (esim. suola).
Kuumenna sitruunamehu kattilassa kiehumispisteeseen. Nosta levyltä ja liuota liivatelehdet nesteeseen. Jäähdytä seosta hetki sekoittelemalla. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen sekaan koko ajan sekoittaen. Sekoita liivate hyvin täytteen sekaan ja kaada näkkileipäpohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin 4 tuntia. Koristele kasviksilla.