Gluteeniton banoffee-kääretorttu makean ystävälle

 Tervetuloa syyskuu. Aloitan leivonnan nyt banoffee-kääretortulla. Meillä lojui hedelmäkorissa taas melko ruskeita (tai jo lähes mustia) banaaneita. Lisäksi rahkapurkki lähestyi uhkaavasti parasta ennen-päiväystä. En oikein keksinyt miten ne voisi yhdistää, mutta sitten syntyi ajatus banoffeesta.

Keitin ohjeeseen reilusti suolakinuskia, koska se on niin hyvää. Koko määrää ei siis ole tarkoitus laittaa kääretortun sisään vaan syödä purkista suoraan lusikalla ;). Parhaalta kääretorttu maistui muutaman tunnin jääkaapissa oleskelun jälkeen, kun maut olivat ehtineet tasaantua. Ja hyvin se sitten hävisikin jääkaapista.

Pohja:

4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi pysyväksi vaahdoksi. 
Sekoita perunajauho ja kaakao keskenään. Siivilöi muna-sokerivaahdon joukkoon. Nostele jauhot taikinaan esim. pallovatkaimella. 
Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 8 minuuttia. Pohjan pitää olla juuri ja juuri kypsä ettei se halkea rullatessa. 
Nosta kypsä pohja puhtaan sokeroidun leivinpaperin päälle. Irroita päällimmäinen leivinpaperi ja rullaa pohja leivinpaperin kanssa rullalle siten että leivinpaperi jää rullan sisään. Anna jäähtyä.

Täyte:

200 g Irish cream & coffee-rahkaa
2 dl vispikermaa
2 banaania

Suolakinuski:

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
0,25 tl hienoa merisuolaa

Keitä ensin kinuski. Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Pudota lusikalla tippa  kinuskia vesilasiin. Kun pohjalle muodostuu kiinteä pallo, kinuski on valmista. Aikaa menee noin 20 minuuttia keittämisessä. Anna jäähtyä.

Vaahdota vispikerma. Lisää rahka kermavaahtoon ja sekoita hyvin.

Rullaa pohja auki. Levitä alimmaiseksi pohjan päälle kerma-rahkaseos. Levitä seosta noin 3/4 pohjan päälle. Jätä alareunaan noin 5 cm ilman täytettä, tästä tulee pohjasauma.
Viipaloi banaanit ja levitä ohuelti kerma-rahkan päälle.
Valuta lopuksi suolakinuskia banaanien päälle oman maun mukaan, itse laitoin noin 4 ruokalusikallista.
Kääri pohja rullalle leivinpaperia avuksi käyttäen siten että ilman täytettä oleva osa jää viimeiseksi ja muodostaa pohjasauman. Kääri rulla leivinpaperin sisään napakasti ja anna vetäytyä jääkaapissa ainakin tunti.