Gluteeniton äitienpäivänkakku kinuskikermasta

Meillä ei yleensä vietetä äitienpäivää mitenkään erikoisesti, ehkä vierailen isovanhemmilla ja laitan viestiä äidilleni. Tässä koronan keskellä ei kuitenkaan uskalla lähteä vierailemaan pitkin kyliä isovanhemmilla ettei tartuta tautia, jos olisikin oireettomana. 

Tänä vuonna tein itselleni pienen kakun muistamiseksi ja sain lapselta itsetehdyn kortin. Vietettiin rentoa kotipäivää ilman aikatauluja. Parastahan on pyöriä kotona yövaatteissa puolille päivin eikä kukaan ole oven takana koputtelemassa. 😁

Korona-arki muuttanut sen verran elämää, että käyn vain kerran viikossa kaupassa ja töissä työpäivinä. Toisaalta tällaiselle introvertille on helpotus ettei ole pakko seurustella jatkuvasti, vaan voi hyvällä syyllä pysyä kotona.  

Olen aina uutuuksien perään kaupassa, tällä kertaa mukaan siis tarttui Valion kinuskikermaa. Mietiskelin mitä siitä voisi tehdä. Alunperin tarkoituksena oli tehdä nakukakku, mutta kokoamisvaiheessa täytteet tursui väleistä ei-niin-esteettisesti, joten laitoin kuitenkin kerman päälle. Mikähän siinäkin on ettei koskaan mene niinkuin suunnitteli? 😅  


Pohja:

2 kananmunaa
0,5 dl sirosokeria
0,5 dl Semper fin mix-jauhoseosta
0,5 dl perunajauhoja

  1. Laita uuni kuumenemaan tasalämmöllä 175 asteeseen.
  2. Voitele ja jauhota vuoka tai laita voideltuun reunaan leivinpaperisuikale, jos vuoka on matala. Paistoin kahdessa 12 cm vuoassa, koska vuoat oli aika matalareunaisia. Voit paistaa myös yhdessä vähän isommassa (esim. 16 cm) vuoassa, mutta paistoaika vaihtelee.
  3. Vaahdota kananmunat ja sokerit paksuksi vaahdoksi. Tähän menee aikaa. Vaahto on valmiina paksua ja väriltään vaaleaa. Kokeilen yleensä piirtää taikinalla kuvion ja jos se pysyy hetken näkyvissä, vaahto on valmista.
  4. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi jauhot taikinaan ja nostele varovasti esim. pallovispilällä taikina tasaiseksi.
  5. Kaada taikina vuokaan (tai kahteen).
  6. Paista uunin keski- /alatasolla (kahdessa vuoassa aika noin 20 minuuttia) noin 40 minuuttia. Paiston loppuvaiheessa kokeile kypsyyttä tikulla. Tikkuun ei pitäisi tarttua enää taikinaa, kun kakku on valmis.
  7. Jäähdytä valmista kakkupohjaa noin 10 minuuttia, ennen vuoasta kumoamista.

Täyte:

1 prk Valion kinuskikermaa

 Curd: 

180 g pakastevadelmia (paseerattuna noin 120 g)
1 rkl vettä
1 rkl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1 keltuainen

  1. Valmista ensin curd. 
  2. Paseeraa sulatetut vadelmat siivilän läpi. Sekoita kattilassa kaikki ainekset. Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seos sakeentuu. Jäähdytä.
  3. Vaahdota kinuskikerma.
  4. Leikkaa kakkupohjat (itsellä tuli 5 pohjaa eli 4 täyteväliä).
  5. Kokoa kakku vuoan sisälle (laita reunoille leivinpaperi).
  6. Halutessasi kostuta pohjia kevyesti esim. vadelmamehulla.
  7. Laita jokaiseen väliin pohjalle muutama lusikallinen vadelmacurdia ja pursota kinuskikerma curdin päälle.
  8. Laita jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi.

Päälle:

2 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria
syötäviä kukkia
elintarvikeväriä

  1. Vaahdota kerma sokerien kanssa.
  2. Ota kermasta pieni määrä kulhoon. Lisää siihen elintarvikeväriä. Ota tästä kulhosta ruokalusikallinen kermaa toiseen kulhoon ja lisää sen joukkoon värjäämätöntä vaahtoa (pitäisi tulla vaaleampi väri kuin ensimmäisessä kulhossa). Laita jääkaappiin odottamaan.
  3. Päällystä kakku ohuelti värjäämättömällä kermalla (ns. murukerros). Laita jääkaappiin hetkeksi.
  4. Päällystä nyt paksumpi kerros kermaa kakun päälle. Laita taas jääkaappiin hetkeksi.
  5. Laita nyt vaalempaa kermaa noin puoliväliin kakkua. Tasoittele ja laita jääkaappiin taas hetkeksi.
  6. Lopuksi laita kakun alareunaan tummaa kermaa ja tasoittele lastalla kakku.
  7. Lopun värjätyn kerman voi esimerkiksi pursottaa kakun päälle. Näihin pursotuksiin käytin Wiltonin 1M tyllaa. Aloitin pursotuksen kuvion keskeltä.